Έχετε μια πολύ όμορφη ιστοσελίδα, είναι σίγουρα το πρώτο βήμα, τι γίνεται όμως με την ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας;
Ειδικά στις μέρες μας είναι εξαιρετικά σημαντικό ο χρόνος φόρτωσης της σελίδας να είναι 2-3 δευτερόλεπτα. Παρακάτω θα διαβάσετε για το πως μπορείτε να βελτιώσετε σημαντικά την ταχύτητα φόρτωσης της σελίδας σας.
Συνήθως οι ιστοσελίδες, ειδικά αυτές που έχουν κατασκευαστεί με την πλατφόρμα του WordPress, έχουν χρόνο φόρτωσης 4 δευτερόλεπτα και πάνω. Ας δούμε λοιπόν τα πέντε tip’s που θα δώσουν σημαντική ώθηση στην σελίδα σας.
1. Εντόπισε την ταχύτητα που φορτώνει η ιστοσελίδα σου
Για να μετρήσετε την ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας σας, πρέπει να χρησιμοποιήσετε έγκυρα εργαλεία και υπηρεσίες, προκειμένου να ανακαλύψετε σε τι επίπεδο βρίσκεται ήδη το site σας, αλλά και τι ενέργειες θα πρέπει να γίνουν προς βελτίωση. Ένα εξαιρετικό εργαλείο είναι το PageSpeed Insights της Google, το οποίο αξιολογεί την ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδα σας τόσο για σταθερές όσο και για φορητές συσκευές.
2. Καθαρισμός βάσης του WordPress
Στο WordPress θα έχεις διαπιστώσει ότι γίνονται πολλές αυτόματες αποθηκεύσεις όταν επεξεργάζεσαι το περιεχόμενο του site. Αυτή η δυνατότητα σίγουρα είναι χρήσιμη, όμως με αυτόν τον τρόπο επιβαρύνεται σταδιακά η database του site, αφού γεμίζει με αρχεία που τελικά δε χρησιμεύουν πουθενά, εκτός από το να μειώνουν την ταχύτητα φόρτωσης. Χρησιμοποιώντας plugins σαν το Advanced Database Cleaner, μπορείτε να ελαφρύνετε σημαντικά την βάση του WordPress απο άχρηστες εγγραφές.
3. Επιλογή του σωστού πακέτου – παρόχου hosting
Ένας πολύ κρίσιμος παράγοντας για την αύξηση της ταχύτητας του site σας, είναι η σωστή επιλογή του παρόχου που θα φιλοξενεί την ιστοσελίδα σας, αλλά και του σωστού πακέτου hosting που ταιριάζει στις απαιτήσεις σας. Επιλέξτε έναν γρήγορο server και ένα αξιόπιστο provider με καλή υποστήριξη και uptime όσο πιο κοντά γίνεται στο 100%.
4. Διέγραψε τις εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείς
Φροντίστε στο site σας τα plugins ή οι εφαρμογές που χρησιμοποιείται να είναι σωστά επιλεγμένες, ελεγμένες και συμβατές με το θέμα σας και την έκδοση του WordPress. Καλή πρακτική είναι μετά την εγκατάσταση ενός νέου plugin να γίνεται έλεγχος για την ταχύτητα φόρτωσης. Αν υπάρχουν plugin που είναι ενεργοποιημένα αλλά δεν τα χρειάζεστε προβείτε άμεσα στην απενεργοποίηση και διαγραφή τους.
5. Εγκατάσταση εφαρμογής caching
Με τη χρήση της cache, δημιουργείται μια στατική HTML έκδοση του site σας, έτσι ώστε σε κάθε νέα επίσκεψη που γίνεται σε αυτό, να μην φορτώνονται εκ νέου όλα τα PHP scripts και να μην γίνονται κλήσεις στην βάση δεδομένων με αποτέλεσμα την πιο γρήγορη φόρτωση της σελίδας και την βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη.
Μπορείς να δοκιμάσεις μερικά απο τα πιο αξιόπιστα plugins όπως το W3 Super Cache ή το WP fastest Cache που έχουν σύμφωνα με μετρήσεις τις καλύτερες επιδόσεις.