Τι πρέπει να προσέξετε πριν αγοράσετε ηχοσύστημα αυτοκινήτου

Είτε θέλετε ένα ηχοσύστημα αυτοκινήτου απλά για να σας κρατάει συντροφιά στη διαδρομή, είτε κάποιο που να μετατρέπει το αυτοκίνητο σε… κλαμπ, υπάρχουν κάποια βασικά στοιχεία που πρέπει να προσέξετε.

Τα σύγχρονα ηχοσυστήματα αυτοκινήτου προσφέρουν πολλά περισσότερα χαρακτηριστικά από το να αναπαράγουν απλά μουσική. Οι εταιρείες που κατασκευάζουν συσκευές ήχου παρουσιάζουν συνεχώς νέα μοντέλα, ακολουθώντας την τεχνολογική εξέλιξη στον τομέα των ηχοσυστημάτων αυτοκινήτου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πηγές (Car Hi-Fi) που μπορούν να αναπαράγουν αρχεία MP3/WMA, να προβάλουν ταινίες ή οποιοδήποτε άλλο τύπο βίντεο και να συνδεθούν με το κινητό του χρήστη μέσω Bluetooth, κάνοντας τη διαδρομή με το αυτοκίνητο ακόμα πιο ευχάριστη και πιο εύκολη για τους επιβάτες. Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να προσέξετε πριν προχωρήσετε σε αγορά νέου δέκτη, ώστε να βρείτε αυτό που θα καλύψει πραγματικά τις ανάγκες σας.

Η βελτίωση ενός ηχοσυστήματος στο αυτοκίνητο αποτελεί σημαντική αναβάθμιση για την ψυχαγωγία των επιβατών.

Ξεκινώντας από τα βασικά
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας κατά την επιλογή νέου ηχοσυστήματος αυτοκινήτου είναι οι πηγές ήχου που χρησιμοποιείτε συχνότερα: Μήπως χρειάζεστε ένα CD player; Θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το δέκτη σας για αναπαραγωγή DVD; Ή μήπως θέλετε να χρησιμοποιείται USB και κάρτες SD; Ανάλογα λοιπόν με τις προτιμήσεις σας, θα πρέπει να αποφασίσετε αν θα επιλέξετε ένα «παραδοσιακό» Ράδιο/ CD, ένα μεγαλύτερο δέκτη ήχου και εικόνας με έγχρωμη οθόνη, ή ένα που θα συνδυάζει διάφορες πηγές ήχου, όπως για παράδειγμα το Ράδιο/ CD-MP3 Αυτοκινήτου Osio ACO-5390U, το οποίο, εκτός από υποδοχή για CDs, έρχεται με θύρα USB και αναγνώστη καρτών SD/MMC.

Απεριόριστη μουσική από απεριόριστες πηγές
Ακόμα κι αν έχετε κρατήσει μία γεμάτη θήκη CD στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου σας, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να συνδέσετε ένα smartphone ή media player, επομένως σιγουρευτείτε ότι ο νέος σας δέκτης περιλαμβάνει τουλάχιστον μία θύρα USB για αναπαραγωγή αρχείων MP3, AAC, ή WMA από αποθηκευτικό μέσο, καθώς και μία 3,5mm αναλογική είσοδο για πιο ευέλικτη συνδεσιμότητα. Αν μάλιστα διαθέτει και συμβατότητα με iPod ή iPhone, τότε θα έχετε ακόμη περισσότερες επιλογές.

Ορισμένα μοντέλα έρχονται με λειτουργία Bluetooth και A2DP για κλήσεις σε ανοικτή ακρόαση αλλά και ασύρματη αναπαραγωγή μουσικής από το κινητό ή το tablet σας.

Με την ευελιξία του Bluetooth
Υπάρχουν επίσης ορισμένα μοντέλα που έρχονται με λειτουργία Bluetooth και A2DP για κλήσεις σε ανοικτή ακρόαση αλλά και ασύρματη αναπαραγωγή μουσικής από το κινητό ή το tablet σας. Σε κατάσταση κλήσης, η φωνή του οδηγού μεταφέρεται μέσω ενός μικροφώνου και η φωνή του συνομιλητή αναπαράγεται από τα ηχεία του αυτοκινήτου. Ενδεικτικά, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο Ράδιο/ CD-USB Αυτοκινήτου F&U CD-3590BT.

Διαστάσεις και διεπαφή χρήστη
Ένα ακόμη βασικό χαρακτηριστικό που θα πρέπει να γνωρίζετε κατά την επιλογή νέου δέκτη είναι οι διαστάσεις και η διεπαφή (interface) του ίδιου του συστήματος. Κατά κύριο λόγο, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επιλέξετε μεταξύ μιας πηγής ήχου 1DIN ή 2DIN. Πρακτικά, το «DIN» είναι ο χώρος που διατίθεται στην κεντρική κονσόλα και αφορά στο ύψος του. Στην περίπτωση που το ταμπλό δεν ταιριάζει με κανένα από τα δύο πρότυπα μεγέθους, θα πρέπει να ελέγξετε αν διατίθεται ειδική πρόσοψη αντάπτορας για το ταμπλό σας που θα σας επιτρέψει να τοποθετήσετε το ηχοσύστημα που προτιμάτε.

Οι δέκτες 1DIN καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο στο ταμπλό, στην πλειοψηφία τους διαθέτουν ανακλινόμενη οθόνη, ενώ εφαρμόζονται στα περισσότερα ταμπλό. Τα μοντέλα 2DIN έχουν διπλάσιο μέγεθος και συχνά διαθέτουν μεγάλες οθόνης αφής, ενώ περιμετρικά φέρουν πλήκτρα ελέγχου. Επιπλέον, έρχονται με μηχανισμό που μετακινεί την οθόνη σε σημείο ώστε να εμφανίζεται η υποδοχή του δίσκου, ενώ τα περισσότερα μοντέλα λειτουργούν με σύστημα αφής για καλύτερο χειρισμό. Φυσικά, πολλά μοντέλα – και στις δύο κατηγορίες – έρχονται με τηλεκοντρόλ για την ασφαλέστερη διαχείριση της μουσικής σας κατά την οδήγηση, ενώ μέσω της LCD οθόνης μπορείτε να δείτε τον τίτλο του τραγουδιού που ακούτε. Υπάρχουν επίσης μοντέλα με υποστήριξη knob over buttons για το τιμόνι – μέσω ειδικού αντάπτορα. Καλό είναι, επίσης, να προτιμήσετε δέκτη με κάποιας μορφής σύστημα ασφάλειας για την αποτροπή κλοπής. Η αποσπώμενη πρόσοψη ή τμήμα αυτής είναι η πιο συνηθισμένη μέθοδος, ωστόσο πολλές εταιρείες ενσωματώνουν και ηλεκτρονικά μέσα κλειδώματος της συσκευής.

Τα μοντέλα 2DIN διαθέτουν μεγάλες οθόνης αφής, ενώ περιμετρικά φέρουν πλήκτρα ελέγχου.

Peak power και RMS
Ο βασικός λόγος για τη βελτίωση του ηχοσυστήματος στο αυτοκίνητο είναι η ποιότητα ήχου που προσφέρει μέσω του ενσωματωμένου ενισχυτή. Η ισχύς αυτού του ενισχυτή διευκρινίζεται με δύο τρόπους: Μέγιστη ισχύς (peak power) και RMS. Η μέγιστη ισχύς μετριέται σε Watt και αποτελεί τη μέγιστη ισχύ που μπορεί να παράγει ο ενισχυτής. Εάν δεν έχετε σκοπό να ακούτε τη μουσική σας στη μέγιστη δυνατή ένταση, ίσως θελήσετε να αγνοήσετε αυτή την τιμή… για την ώρα. Αντ’ αυτού, εξετάστε προσεκτικά στη λίστα των τεχνικών προδιαγραφών της συσκευής την ονομαστική ισχύ RMS, η οποία μετράει ουσιαστικά τα Watt που ο ενισχυτής αποδίδει σταθερά σε «κανονικές συνθήκες» χρήσης. Η ονομαστική ισχύς περιλαμβάνει επίσης μια σειρά από κανάλια εξόδου (outputs), τα οποία μπορεί να υποστηρίξει ο ενισχυτής (συνήθως τέσσερα: μπροστά δεξιά και αριστερά, και πίσω δεξιά και αριστερά), και στα τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκευής παρουσιάζονται κάπως έτσι: «25Wx4 RMS» ή «52Wx4 max».

Σε γενικές γραμμές, όσο περισσότερα RMS διαθέτει η πηγή τόσο το καλύτερο, δίνοντας σας περισσότερο εύρος ηχητικής ισχύος πριν «αγγίξετε» τα όρια του ενισχυτή – όπου σε αυτή την περίπτωση, ένα ζήτημα είναι η παραμόρφωση ήχου. Ωστόσο, περισσότερα Watts δεν σημαίνει απαραίτητα και καλύτερο ήχο: η ποιότητα ήχου καθορίζεται από ένα πλήθος παραγόντων, όπως η ποιότητα της πηγής ήχου, η ψηφιακή επεξεργασία σήματος, η σωστή ισοστάθμιση, ο Ψηφιακός – Αναλογικός μετατροπέας, και, τέλος, τα ηχεία. Τα περισσότερα εργοστασιακά και aftermarket ηχεία θα έχουν καλή απόδοση με περίπου 25 Watt RMS ή περίπου 50 Watt max ανά κανάλι, ωστόσο θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ή έξοδος του ενισχυτή δεν υπερβαίνει τα Watt που μπορούν να «σηκώσουν» τα ηχεία.

Για τους πιο ενθουσιώδεις υπάρχουν διάφοροι ενισχυτές, που δίνουν επιπλέον ισχύ στα ηχεία αλλά και υπογούφερ (subwoofer), τα οποία αναλαμβάνουν να αποδώσουν τις πολύ χαμηλές συχνότητες, που δεν μπορούν να παράγουν τα υπόλοιπα ηχεία, προσφέροντας μία καλύτερη ηχητική απόδοση. Επομένως, ίσως χρειαστεί να εξετάσετε τη δυνατότητα αναβάθμισης του δέκτη. Σε γενικές γραμμές, αυτό καθορίζεται από τις εισόδους A/V και εξόδους προ-ενισχυτή που βρίσκονται στην πίσω πλευρά του δέκτη. Εάν θέλετε να προχωρήσετε σε μια τέτοια αναβάθμιση, βεβαιωθείτε ότι ο δέκτης διαθέτει τουλάχιστον δύο εξόδους στερεοφωνικού προ-ενισχυτή πλήρους φάσματος, ενώ υπάρχουν δέκτες που έρχονται με ξεχωριστή έξοδο υπογούφερ.