Πόσο σημαντικό είναι για την προώθηση ιστοσελίδας το SSL;

17 Απριλίου 2022

Τι είναι το πιστοποιητικό ασφαλείας SSL;

Το πρωτόκολλο SSL (Secure Sockets Layer), είναι μια τεχνολογία που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Netscape και σχεδιάστηκε για να παρέχει ασφάλεια κατά την μετάδοση ευαίσθητων δεδομένων στο διαδίκτυο.

Το SSL, χρησιμοποιεί μεθόδους κρυπτογράφησης των δεδομένων που ανταλλάσσονται μεταξύ δύο συσκευών, δημιουργώντας μία ασφαλή σύνδεση μεταξύ τους μέσω του διαδικτύου. Η σύνδεση αυτή, προστατεύει όλους τους τύπους των δεδομένων, όπως στοιχεία πιστωτικών καρτών, ονοματεπώνυμο, email, διεύθυνση και γενικότερα οποιεσδήποτε άλλες πληροφορίες που μπορεί να συλλέξει μια ιστοσελίδα.

Το πιστοποιητικό ασφαλείας SSL, το εκδίδει μια πιστοποιημένη αρχή (Certificate Authority), όπως η Comodo ή Thawte, όπου με την σειρά της πιστοποιεί την ταυτότητα του ιδιοκτήτη του SSL.

Το SSL δεν προστατεύει όμως μόνο τα δεδομένα σας, αλλά ενημερώνει και τους επισκέπτες της ιστοσελίδας σας, ότι τα προσωπικά τους δεδομένα είναι ασφαλή απο hackers, με αποτέλεσμα όχι μόνο να νιώθουν αλλά και να είναι ασφαλής.

“Μη ασφαλές” Ιστοσελίδες

Σήμερα η χρήση ενός πιστοποιητικού SSL σε μια ιστοσελίδα είναι απαραίτητη. Η Google χαρακτηρίζει ως “ΜΗ ΑΣΦΑΛΗ” τα site που δεν έχουν εγκαταστημένο ένα πιστοποιητικό ασφαλείας. Αυτό βέβαια έγινε στην προσπάθεια της Google, να παρέχει στους χρήστες του διαδικτύου μια ασφαλή περιήγηση.

Ενώ έως τώρα δεν υπήρχε κάποια ουσιώδης σήμανση για τις σελίδες που χρησιμοποιούν απλές HTTP συνδέσεις, από την έκδοση 56 του Chrome και μετά, η Google δηλώνει και επίσημα ότι θα χαρακτηρίζει ως μη ασφαλή τα sites που δεν χρησιμοποιούν κάποιο SSL πιστοποιητικό, στηριζόμενη στο ότι η μεταφορά των δεδομένων γίνεται χωρίς κρυπτογράφηση οπότε ένας κακόβουλος hacker μπορεί να υποκλέψει ευαίσθητα δεδομένα.

Πιστοποιητικό ασφαλείας & Προώθηση SEO

Η Google λοιπόν θα δίνει σημαντική προτεραιότητα στα αποτελέσματα αναζήτησης, σε ιστοσελίδες που έχουν εγκατεστημένο ένα πιστοποιητικό ασφαλείας. Επίσης, η ίδια η εταιρεία δήλωσε ξεκάθαρα πως το SSL είναι παράγοντας κατάταξης στα οργανικά αποτελέσματα οπότε όπως γίνεται αντιληπτό, το SSL καθίσταται απολύτως απαραίτητο για μια ιστοσελίδα που σέβεται τους πελάτες της και θέλει να είναι φιλική προς την Google.

Κόστος & εγκατάσταση πιστοποιητικού ασφαλείας

Το κόστος ενός πιστοποιητικού ασφαλείας για μια ιστοσελίδα κυμαίνεται συνήθως απο 20 – 200 ευρώ ανάλογα με την περίπτωση και τις ιδιαιτερότητες κάθε ιστοσελίδας. Η τιμή αυτή καλύπτει το 99% των ιστοσελίδων που υπάρχουν στο διαδίκτυο.

Η εγκατάσταση ενός πιστοποιητικού ασφαλείας κοστίζει απο 20 – 50 ευρώ ανάλογα με το είδος του SSL.

Στην Digital Solution, με κάθε νέα κατασκευή ιστοσελίδας, σας προσφέρουμε εντελώς δωρεάν την αγορά και εγκατάσταση του πιστοποιητικού ασφαλείας για έναν χρόνο.