Τα 7 σημεία που καθορίζουν την επιτυχία μιας ιστοσελίδας

18 Απριλίου 2022

Δεν είναι λίγα τα σημεία που καθορίζουν την επιτυχία μια ιστοσελίδας. Η κατασκευή ιστοσελίδων δεν είναι απλή υπόθεση όσο μπορεί να φαίνεται για κάποιους. Ειδικά στις μέρες μας, όλο και περισσότερα είναι τα χαρακτηριστικά πρέπει να συγκεντρώνει μια ιστοσελίδα, για να μπορεί να είναι αντάξια των σημερινών τεχνολογικών εξελίξεων αλλά και των υψηλών απαιτήσεων των πελατών.

1. Εντυπωσιακός σχεδιασμός (Web Design)

Σίγουρα το design ή πιο απλά το πόσο καλαίσθητο είναι ένα site, αποτελεί ένα δυνατό σημείο μιας ιστοσελίδας. Η σχεδίαση ιστοσελίδων απαιτεί απο τον designer να έχει γούστο, στυλ και άποψη, ενώ στόχος του είναι να προσαρμόσει το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα στις ανάγκες και στα χαρακτηριστικά του εκάστοτε πελάτη.

2. Χρηστικότητα & ευχρηστία

Η ευχρηστία και η λειτουργικότητα της σελίδας είναι εξαιρετικά σημαντική για την βιωσιμότητα της αλλά και για την καλύτερη εμπειρία χρήστη. Θα πρέπει ο επισκέπτης του site σας να μην δυσκολευτεί καθόλου να βρει την πληροφορία που αναζητά και να μπορεί εύκολα να πλοηγηθεί στις σελίδες του.

3. Σαφήνεια και εξαιρετικό περιεχόμενο

Τα κείμενα, οι πληροφορίες, τα μενού και τα keywords που θα χρησιμοποιηθούν πρέπει να έχουν σαφήνεια, απλότητα και λογική συνέχεια. Θα πρέπει ο χρήστης της ιστοσελίδας σας, να πάρει άμεσα την πληροφορία που χρειάζεται χωρίς υπερβολές, επαναλαμβανόμενες λέξεις και κουραστικά χωρίς νόημα κείμενα.

Οι επισκέπτες σας δεν έχουν ούτε τον χρόνο, ούτε την υπομονή για να προσπαθήσουν να καταλάβουν τι θέλετε να πείτε.

4. Δημιουργικότητα & καλαισθησία

Πρωτοτυπήστε, δημιουργήστε, αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη και ξεφύγετε απο τα συνηθισμένα. Κάντε το διαφορετικό, κάντε κάτι που θα αφήσει στον επισκέπτη σας με το στόμα ανοικτό.

5. Responsive Design

Το responsive design είναι μια διαδικασία σχεδιασμού και κατασκευής ιστοσελίδων με τέτοιο τρόπο, που αυτόματα η σελίδα σας αντιλαμβάνεται απο ποια συσκευή (desktop, laptop, tablet ή smartphone), βλέπει την σελίδα ο χρήστης και προσαρμόζει αυτόματα το περιεχόμενο της (κείμενα, φωτογραφίες, μενού), βάση μαθηματικών υπολογισμών για την καλύτερη παρουσίαση της σελίδας.

6. SEO – Search Engine Optimization

Είναι η συνεχής διαδικασία βελτιστοποίησης μιας ιστοσελίδας, με στόχο, να εμφανίζεται στην πρώτη σελίδα αποτελεσμάτων της Google για αναζητήσεις συγκεκριμένων λέξεων-κλειδιών. Όσο όμορφη και εντυπωσιακή να είναι μια ιστοσελίδα, δεν έχει καμία απολύτως σημασία αν δεν μπορεί κανείς να την βρει ή να την αναζητήσει.

Είναι σημαντικό επίσης να αναφέρουμε ότι το SEO μεταφράζετε σε περισσότερους πελάτες, μεγαλύτερα κέρδη, αύξηση επισκεψιμότητας και γενικά σε ότι έχει να κάνει με την προβολή μια επιχείρησης.

7. Ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδας

Η ταχύτητα φόρτωσης μια ιστοσελίδας, είναι ένας πολύ βασικός παράγοντας SEO, που επηρεάζει άμεσα αλλά και έμμεσα την κατάταξη μιας ιστοσελίδας στις μηχανές αναζήτησης και κατά συνέπεια και το ποσοστό μετατροπών (μετατροπές = πωλήσεις). Ένα γρήγορο site προσφέρει μια πολύ καλή εμπειρία χρήσης στον επισκέπτη αφού όλοι, ειδικά σήμερα, θέλουν τα πάντα στο internet να γίνονται γρήγορα.

Μερικά παραδείγματα θα σας πείσουν…

  • Google -“500ms καθυστέρηση ισούται με 20% μείωση κερδών”
  • Microsoft Bing – “2s καθυστέρηση ισούται με μείωση 2.5% σε κλικ”
  • Amazon – “100ms καθυστέρηση ισούται με 2% μείωση κερδών”